Världens godaste Syltgrottor

Det finns en sorts kakor som jag alltid bakar när någon fyller år eller när julen nalkas.
Och iom att jag fyller år väldigt snart och julen närmar sig med stormsteg, var det inte tvekan om att jag skulle baka dubbel sats av mina favorit syltgrottor :)

Receptet ni får är dock 1 sats (så vill ni göra massor, så är det bara o köra x 2)

200 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl

Fyllning: Hallonsylt (använd gärna den som är på flaska - blir sååå mycket enklare att portionera ut sylten i grottorna då)

Rör matfett och socker smidigt (jag brukar använda händerna och bara knåda ihop allt).
Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl i en separat bunke.
Rör ner i blandningen och arbeta samman till en smidig deg.
Ju mer man arbetar med degen, desto bättre blir degen.
Forma degen till en rulle, ca 20cm lång. Skär i 20 bitar (då blir kakorna rätt stora, vill ni ha mindre kakor så fungerar det att skära dem i 30-40 bitar oxå).





Rulla dem till bollar och platta till dem lite. Lägg ner dem i bakformar.


Tryck till en fördjupning i varje kaka, jag brukar använda huvudet av ett kryddmått.
Fyll med sylt.



Grädda i mitten av ugnen 175 grader, ca 18 minuter. Låt svalna.

Nu har jag sjukt många syltkakor att bjuda på födelsedagen och julen :) Mums så gott!



Grattis Älskling på 7års dagen!

Igår firade jag och min darling 7 år tillsammans.
Detta firade vi genom att gå ut och ta en drink på Aquavit (Hotel Clarion Sign vid Norrabantorget).
Tyvärr var baren extremt full av alla konferensgäster, men det var väldigt trevligt när vi väl fick någon stans att sitta. Ska ni dit så gå inte direkt efter jobbet om det är en vardag, utan vänta någon timme (typ efter 19) så är det mycket lugnare och man kan njuta av tillvaron.



Därefter gick vi till en brasiliansk restaurang som endast serverar brasiliansk grillbuffé. Mycket trevligt, men tyvärr var restaurangen lite underbemannad så det tog lite väl lång tid att få maten. Men det var klart värt ett besök. Mycket speciell upplevelse då de serverar köttet direkt från "svärd" som de skär köttbitarna ifrån direkt vid bordet.



En mycket trevlig kväll som avslutades med en promenad hem i snökaoset :) Visst är det härligt att snön äntligen har kommit till Stockholm! Hoppas bara den håller i sig till jul!

Biffstroganoff med ris

Tredje advent - och vad passar bättre än en riktig husmanskost?
Hade grytbitar i frysen som jag tinade under natten och gjorde biffstroganoff på.
Gjorde en riktig mustig variant som fick ligga och puttra väldigt länge, mum så gott det blev.

600 g Nötkött
1 gul lök
2 buljongtärningar
1 dl vatten
3 dl gräddfil
1 dl rödvin
Chilisås
Ketchup
Salt & Peppar

Hacka löken och bryn i grytan.
Skiva köttet i 2 x 2 cm stora bitar.
Bryt köttbitarna med löken.
Tillsätt buljong, salt & peppar, vatten och rödvin.
Låt puttra i minst en timme.
Häll över buljongen i en separat kastrull.
Tillsätt potatismjöl (ca 2-3 msk).
Låt koka upp så såsen blir tjock (ca 15 min). Rör om ofta.
Häll över såsen tillbaka i grytan.
Tillsätt gräddfil, chilisås och ketchup.
Låt puttra i ca 15 min.

Servera med ris! Trevlig tredje advent på er allihopa! (även om det är någon dag för sent)


Skurna chokladkakor

Imorse var det dax för mera julbak :)

Skurna chokladkakor
200g smör
2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vanillinsocker
1 ägg

Pensling: 1 ägg, pärlsocker

Blanda alla ingredienser på bakbordet till en smidig deg (i brist på ett eget bakbord så fick det bli på köksbordet).
Dela degen i sex delar.
Forma delarna till rullar.
Lägg ut på bakplåtspapper (2 rullar per plåt).
Platta till rullarna så att det bli lagom tjocka kakor.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.
Grädda i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter.
Skär längderna när de är varma. Ca 2 cm breda sneda bitar.





Nu är kakorna förpackade och redo att stuffas undan till julafton :)




Julbord med jobbet

I torsdags var det dax för julbord med jobbet. Vi var på Maison Pierre på Torsgatan. Mycket trevligt var det!
Maten var helt ok. Inte det godaste julbordet som man ätit, men helt ok.
Var mitt första julbord för den här säsongen, så då längtar man ju såååå mycket. :)


Min första tallrik bestod självklart av massor med sill (som jag äääälskar!)



Andra tallriken bestod av lite smått och gott från det varma bordet. Var dock såååå sugen på julbord så jag kunde tydligen inte hålla mig ifrån tallriken innan jag tog kort :P
Andra tallriken blev lite smått o gott från det varma bordet

Efterrättsbordet var lite i det tunnaste laget (eller så kan det bero på att jag ätit så mycket på de andra tallrikarna, så jag orkade helt enkelt inte)



Och så bjuder jag på lite mingelbilder vid bordet så klart. Får se vad mina kära kollegor säger om att bli bloggkändisar nu :)

 Jag & Malin

 Solveig

 Gunilla & Caroline

Fajitas

Ikväll blev det fajitas på matsedeln. Mums så gott det var!
Min älskling överraskade mig med att ha lagat detta ikväll. Så när jag kom hem från jobbet så stod maten framdukad :) Det är ju hur lyxigt som helst!

Fajitasen gjorde han så här:

900 g kyckling
1 röd paprika
1 grön paprika
2 st Fajitamix

Skär kycklingen i små bitar. Stek i smör.
Tärna paprika och tillsätt i stekpannan.
Tillsätt fajitamixen och rör om.

Låt puttra.

Servera i mjuka tortillabröd med sallad, tomat, gräddfil och salsa. Mums så gott! Blir lite svårt o få ner det här i matlådan bara, men vad gott det ska bli. Längtar redan efter lunchen imorgon :)





Bröllopsskor

Är det någon som har tips på vart man kan hitta fina och billiga bröllopsskor?
Känner mig helt vilsen :( Vet ungfär hur de ska se ut, men vet inte vart jag ska hitta dem...
Hade tänkt mig några som är guld/beiga eller ljusrosa, gärna med ett strasspänne framtill och så vill jag visa tårna lite oxå. Kanske inte behöver nämna att jag vill ha klackar oxå ;o)
Har tittat en massa och funnit att Rainbow har fina bröllopsskor, men det måste väl finna fler ställen som har sånna skor? Känns ju lite väl dyrt o köpa ett par skor för typ 1 500kr som man kommer använda en gång. Speciellt när klackskor i vanliga fall inte är speciellt dyra. Man kan ju lätt hitta supersnygga, jättesköna klackisar för under 500kr. Så varför ska då mina bröllopsskor kosta det tredubbla??? Behöver som sagt tips och idéer på vart jag kan hitta lite andra bröllopsskor. Så ge gärna förslag, för det verkar jag behöva om inte det här bröllopet ska gå över budget redan nu bara pga bröllopsskorna. Det gäller som sagt o försöka dra in lite över allt har jag märkt. :)


Fiskgryta med currysmak

Kvällens måltid blev en lyckad fiskgryta med lite currysmak som serverades med ris. Mums så gott och hälsosamt! Och det var väldigt enkelt att göra och väldigt snabbt gick det med.
Kan varmt rekommenderas när man inte har så mycket tid till matlagningen. :)

2 pkt alaskan pollock (tinade)
1 gul lök
2,5 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 grön paprika
1 röd paprika
2 fiskbuljongtärningar
Salt
Citronpeppar
Vitpeppar
Curry

Hacka löken och bryn den.
Tärna fisken och stek i löken.
Tärna paprikan.
Tillsätt alla övriga ingredienser i stekpannan och låt puttra ihop i 10 minuter.

Klart att servera med ris!

Som sagt - superenkelt och supersnabbt!


Karibiska snöbollar

Självklart gjorde vi lite julgodis också :) Hittade ett som verkade väldigt lätt och gott med lite exotiskt namn - karibiska snöbollar.

200g vit choklad
2,5 dl kokosflingor
+ lite till garnering
1 citron

Smält chokladen på mellanhög värme i en kastrull.
Blanda kokosflingorna med 1,5 msk citron till en jämn blandning.
Häll i den smälta chokladen.
Blanda till en jämn smet.
Låt svalna ca 2-3 minuter.
Rulla till små bollar och rulla dem i kokos.
Ställ in dem i kylen och låt stelna.

Här står våra karibiska snöbollar i kylen och stelnar. Blev väldigt goda. Dock kanske lite för mycket citronsmak, men å andra sidan kan det nog vara väldigt gott med något syrligt efter alla läckerheter på julbordet och alla söta desserter.


Leilas Kolakakor

Och självklart gjorde vi lite kakor till efter julbordet oxå. Och vad är då godare än Leilas kolakakor? De är verkligen bland de godaste kakorna jag vet.

De är till och med så goda att Helene vaktar kakorna *fniss*



100 g rumstempererat smör/margarin
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk malen ingefära

Blanda smör, socker och sirap till en krämig blandning.
Blanda i de övriga ingredienserna och blanda ordentligt.
Dela degen i två delar.
Rulla ut till två smala längder.
Lägg på bakplåtspapper.
Platta till längderna och räffla med en gaffel.
Sätt in i ugnen, 175 grader, 12 - 15 minuter.
Skär längderna till kakor på längden.


Och här ligger de klara kakorna och svalnar på golvet. Hela fönstret var ju fullt med köttbullar och bordet var fullt med bakgrejer, så det fick bli golvet för kakorna (men lika bra gick ju det *hihi* )



Köttbullar

Så var det dax för nästa måltid till julbordet - köttbullar. Jag, Helene och Maria har säkert gjort 300 köttbullar idag. Helt sjukt vad mycket det blev! Men så var vi ju tre personer som alla skulle ha köttbullar till våra julbord så det var bara att rulla på. O snacka om att vi har rullat och stekt köttbullar för ett helt års förbrukning nu!



Vi använde följande recept, men gjorde så klart betydligt mycket mer (gjorde på hela 3,2 kg köttfärs, så ni kan ju tänka er hur mycket vi rullat och stekt)

400 g köttfärs
4 msk ströbröd
2 dl vatten
1-2 tsk salt
2 krm peppar
Vi tillsatte även lite mald nejlika som gjorde det hela till lite juligare smak

Och så här många köttbullar blev det (och våda skålarna är till hälften fyllda med köttbullar:) Nu har vi nog så vi klarar oss på julbordet iaf)






Trevlig andra advent!!!

Idag är det andra advent! Åh, så mysigt! Njuter för fullt av att det är jultider. Inte många dagar kvar till julafton nu. :)



 


Dagen har bestått utav innebandymatch (som inte alls gick så bra tyvärr), julbak med Maria o Helene och pyntning av granen. Lägger upp våra julrecept på ett separat inlägg så ni får se vad vi bakat :)






Liten go brunchtallrik

Härom dagen  ordnade vi lite lyxig brunch, istället för den vanliga tråkiga frukosten man äter.
Gjorde hemmagjord äggröra (en sån där riktigt onyttig en, med massor med smör och vispgrädde *mums*), stekte rökt skinka, skivade upp lite färska grönsaker. Mums så gott det var!


RSS 2.0