Frikadeller i tomatsås med pasta

Än en gång står jag där med tinad köttfärs och kom inte alls på vad jag skulle göra med den.
Men så sprang jag på ett recept av Nigella som lät väldigt gott och hon brukar ju ofta göra väldigt enkel mat. Så sagt och gjort - nu skulle här exprimenteras :) Hade dock inte allt hemma, så det fick bli en liten egen variant på hennes recept, men måste säga att både jag och mannen blev väldigt nöjda med resultatet. Riktigt gott och något som vi definitivt kommer att laga igen!


Frikadeller i tomatsås med pasta

400 g köttfärs
1 ägg
2 msk riven mozarellaost
4 vitlöksklyftor
4 msk torkad oregano
3 msk ströbröd
Svartpeppar
Salt
1 msk smör
1 msk olivolja
700 g krossade tomater med basilika
1 nypa socker
1 dl matlagningsgrädde
4 msk kalvfond (flytande)


Blanda köttfärs, riven mozarellaost och ströbrödet med ägg, 2 klyftor vitlöken och 2 msk oregano i en stor skål. Forma sedan köttfärsen till små bollar. 

Placera köttbullarna på en plåt med bakplåtspapper eller på fat som lindats in i plastfilm och ställ sedan in i frysen i ca 10-15 minuter. Detta görs för att köttbullarna ska hålla formen bättre när man tillagar dem i tomatsåsen, annars är risken att de lätt trillar ihop.



Pressa de sista klyftorna av vitlöken och blanda med 2 msk oregano. Värm smöret och oljan i en djup vid panna och skrapa i vitlöks- och oreganoblandningen. Låt koka på lagom värme i ca 5 minuter.
Tillsätt de krossade tomaterna och hälften av kalvfonden.
Salta och peppra såsen och låt koka ca 5 minuter.



Häll i matlagningsgrädden och lägg försiktigt i köttbullarna, en i taget.

Rör inte i grytan förrän köttbullarna ändrat färg från rött till brunt eftersom de annars kan gå sönder. Efter ca 10 minuter kan man vända försiktigt på köttbullarna så tillagas de snabbare.



Koka allting i 20 minuter med locken på, halvt om halvt. Smaka av såsen och tillsätt kryddor efter smak. Servera tillsammans med pasta.





Mozarellaosten kan självklart bytas ut mot parmesanost istället.
Och om man vill så kan man ha i en hackad gul lök i tomatsåsen för lite mer smak.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0