Semla semla semla - äntligen kom den härliga dag

Ja, som jag har längtat. Jag tillhör en av de person som verkligen älskar semlor! Har längtat länge efter att fettisdagen skulle komma. Då får man äntligen äta en (och kanske tom två) semlor med gott samvete :)
I år bestämde jag mig för att göra egna semlor och blev otroligt nöjd med resultatet! Sååå goda semlor, så nu undrar jag hur jag ska kunna hinna baka dessa underverk varje år - vill ju ha en ny tradition här i familjen där jag bakar hemmagjorda semlor varje fettisdag... Hmmmm.... Får se hur länge jag kan hålla denna nya tradition i liv :P


Här kommer i alla fall receptet (kanske lite många moment, men jag lovar att alla steg är värda att gå igenom, resultatet blev super!).

25 g jäst för söt deg
2,5 dl mjölk
1/2 dl socker
3,5 dl vetemjöl

Efter första jäsningen tillsätt:
75 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
0,5 tsk stött kardemumma
2 krm salt
3,5 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g mandelmassa
Inkråm från bullen
0,5 dl mjölk (eller grädde)

Pensling:
1 ägg

Garnering:
2 dl vispgrädde
Florsocker


Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken i en bunke.

Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i degmaskin eller med degkrokar. Strö över lite vetemjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

Rör under tiden smör och socker poröst och stöt kardemumman.

Rör ned smörblandningen samt kardemumma, ägg, salt och resten av vetemjölet i degen. Arbeta den i ytterligare 10 minuter.

Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla de uppjästa bullarna med ägg.

Grädda dem i cirka 8 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.

Skär av locket på bullarna.

Gröp ur lite av inkråmet.

Blanda inkråm, mandelmassa och mjölk till en röra.

Fyll bullarna med blandningen.

Spritsa eller klicka på vispad grädde.

Lägg på locken och pudra på florsocker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0