Lördagslunch - fyllda baguetter

Det som är så bra när man bakat hemmagjorda baguetter är att man får rätt mycket baguette för pengarna. Gjorde en vanlig sats enligt recepet och då blev det 4 mindre baguetter. 2 gick åt till fredagsmyset och räkfrossan, de resterande 2 blev perfekt för lördagslunchen - fyllda baguetter :)
Hur ofta är det man får den lyxen - hemmagjorda fyllda baguetter?! Här hemma har det aldrig hänt förut. Så ännu en anledning till att baka egna baguetter till fredagsmyset, då blir ju lördagslunchen extra lyxig.

Vi fyllde baguetterna med sallad, tomat, gurka och laxröra eller skagenröra. Mums så gott!
Hade bara fattats att det var sommar så man kunde äta den utomhus för att få den perfekta känslan.
Enda lilla nackdelen med att göra denna rätt själv (och inte köpa fyllda baguetter på Sandy´s eller liknande) är att det blir grymt kladdigt o äta den hemmagjorda varianten. Så nästa gång ska jag nog slå in dem ordentligt i papper så att alla ingredienser håller sig i baugetten och inte hamnar i knäet. Men grymt gott var det. Här kommer en bild på resultatet.



Observera att på bilden visas bara en halv baguette. Så för den hungrige (typ gravida jag) så blev det två sådana som gick ner, visserligen var jag proppmätt och fick verkligen kämpa i mig sista tuggorna, men är det gott så går det ju även ner :)

Baguette

Och självklart kommer här receptet på de baguetter som jag bakade.
Verkligen busenkelt recept som jag rekommenderar varmt till dem som har tid innan räkfrossan börjar.
Enkelt recept som ger ett väldigt gott resultat, dessvärre blev de kanske inte så snygga men det var ju ändå första gången jag bakade baugetter så är inte allt för hård gällande utseendet denna gång. Får läsa på mer till nästa gång så de blir lite snyggare.


25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl special (vanligt vetemjöl fungerar också, men använder man special så blir brödet lite fluffigare)


Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37°.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite (någon msk) till utbakningen. 

Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme. 

Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. 



Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Jag snurrade lite på baguetterna vilket blev väldigt bra när de var färdiggräddade. Ser lite trevligare ut då tror jag.
Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min. 

Före jäsning



Efter jäsning


Sätt ugnen på 275°. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.






Fredagsmys med räkfrossa

Blev mycket riktigt en räkfrossa till fredagsmyset med massor med goda tillbehör.
Köpte sallad, räkor, gurka, tomat, lätt majonäs, skagenröra och laxröra.
Till detta serverades hemmagjorda baugetter och bubbelvatten. Mums så gott det var!
Blir definitivt en repris snart av detta, men tills dess så kan man ju kika på denna bild och suktas :)
Så för er som inte hade räkfrossa i fredags, rekommenderar jag det varmt till nästkommande fredag (som kommer till oss snabbare än vi anar).




Prinsessans namn

Nu har kungen haft sitt tal om vad den nyfödda prisessan ska heta och vilket landskap hon får.

Lilla prinsessan blir nu "Härtiginnan av Östergötland" och namnet blev:

Estelle Silvia Eva Mary


Åh så gulligt, men samtidigt lite oväntat :)
Själv hade jag hoppats på Louise, men men... Kanske får bli till min egen lilla bebis :P

Happy Friday!

Ja, så var det äntligen fredag igen och solen börjar lysa igenom molntäcket utanför. Inte helt fel!
O så för att inte glömma nämna att Sverige har fått en ny liten prinsessa :)


På kvällens meny står det räkfrossa. Funderar på att överraska här hemma med hemmagjord baugette, men har ingen aning om hur svårt (eller lätt) det är att baka en baugette. Ska snurra runt lite på nätet och så om jag hittar något hyfsat recept som verkar gott, men inte för avancerat.



Raggmunk med bacon och lingonsylt

Igår var det traditionell raggmunk med lingonsylt som stod på schemat.
Precis som jakten på den perfekta ugnspannkakan (som jag efter mycket testande äntligen hittat), letar jag nu febrilt efter det där supergoda raggmunksreceptet. Har dock inte riktigt hittat det, men den här varianten som Per Morberg gör är inte fy skam, så det får duga tills vidare :)


Raggmunk 4 pers.


8-10 st stora fasta potatisar
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
2 pkt bacon
Lingonsylt


Skala potatisen och riv på mellanstorleken på rivjärnet.

Vispa ihop vetemjöl, salt och lite av mjölken.
Tillsätt ägg och resten av mjölken och vispa till en jämn smet.
Blanda ner den rivna potatisen direkt i mjökblandningen.

Stek baconet.

Stek raggmunkarna i stekflottet från baconet (ca 1/2 dl smet / raggmunk).
Stek ca 3-4 min på varje sida på medelhög värme.


Servera med nystekt bacon och hemmagjord lingonsylt!




Grattis grattis Victoria och Daniel!

Nu har Sverige fått en ny prinsessa! Stort grattis önskar jag hela kungahuset till den nya prinsessan!

Nu väntar vi med spänning för att få se första bilderna på det lilla miraklet!


Semla semla semla - äntligen kom den härliga dag

Ja, som jag har längtat. Jag tillhör en av de person som verkligen älskar semlor! Har längtat länge efter att fettisdagen skulle komma. Då får man äntligen äta en (och kanske tom två) semlor med gott samvete :)
I år bestämde jag mig för att göra egna semlor och blev otroligt nöjd med resultatet! Sååå goda semlor, så nu undrar jag hur jag ska kunna hinna baka dessa underverk varje år - vill ju ha en ny tradition här i familjen där jag bakar hemmagjorda semlor varje fettisdag... Hmmmm.... Får se hur länge jag kan hålla denna nya tradition i liv :P


Här kommer i alla fall receptet (kanske lite många moment, men jag lovar att alla steg är värda att gå igenom, resultatet blev super!).

25 g jäst för söt deg
2,5 dl mjölk
1/2 dl socker
3,5 dl vetemjöl

Efter första jäsningen tillsätt:
75 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
0,5 tsk stött kardemumma
2 krm salt
3,5 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g mandelmassa
Inkråm från bullen
0,5 dl mjölk (eller grädde)

Pensling:
1 ägg

Garnering:
2 dl vispgrädde
Florsocker


Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken i en bunke.

Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i degmaskin eller med degkrokar. Strö över lite vetemjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

Rör under tiden smör och socker poröst och stöt kardemumman.

Rör ned smörblandningen samt kardemumma, ägg, salt och resten av vetemjölet i degen. Arbeta den i ytterligare 10 minuter.

Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla de uppjästa bullarna med ägg.

Grädda dem i cirka 8 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.

Skär av locket på bullarna.

Gröp ur lite av inkråmet.

Blanda inkråm, mandelmassa och mjölk till en röra.

Fyll bullarna med blandningen.

Spritsa eller klicka på vispad grädde.

Lägg på locken och pudra på florsocker.


Frikadeller i tomatsås med pasta

Än en gång står jag där med tinad köttfärs och kom inte alls på vad jag skulle göra med den.
Men så sprang jag på ett recept av Nigella som lät väldigt gott och hon brukar ju ofta göra väldigt enkel mat. Så sagt och gjort - nu skulle här exprimenteras :) Hade dock inte allt hemma, så det fick bli en liten egen variant på hennes recept, men måste säga att både jag och mannen blev väldigt nöjda med resultatet. Riktigt gott och något som vi definitivt kommer att laga igen!


Frikadeller i tomatsås med pasta

400 g köttfärs
1 ägg
2 msk riven mozarellaost
4 vitlöksklyftor
4 msk torkad oregano
3 msk ströbröd
Svartpeppar
Salt
1 msk smör
1 msk olivolja
700 g krossade tomater med basilika
1 nypa socker
1 dl matlagningsgrädde
4 msk kalvfond (flytande)


Blanda köttfärs, riven mozarellaost och ströbrödet med ägg, 2 klyftor vitlöken och 2 msk oregano i en stor skål. Forma sedan köttfärsen till små bollar. 

Placera köttbullarna på en plåt med bakplåtspapper eller på fat som lindats in i plastfilm och ställ sedan in i frysen i ca 10-15 minuter. Detta görs för att köttbullarna ska hålla formen bättre när man tillagar dem i tomatsåsen, annars är risken att de lätt trillar ihop.



Pressa de sista klyftorna av vitlöken och blanda med 2 msk oregano. Värm smöret och oljan i en djup vid panna och skrapa i vitlöks- och oreganoblandningen. Låt koka på lagom värme i ca 5 minuter.
Tillsätt de krossade tomaterna och hälften av kalvfonden.
Salta och peppra såsen och låt koka ca 5 minuter.



Häll i matlagningsgrädden och lägg försiktigt i köttbullarna, en i taget.

Rör inte i grytan förrän köttbullarna ändrat färg från rött till brunt eftersom de annars kan gå sönder. Efter ca 10 minuter kan man vända försiktigt på köttbullarna så tillagas de snabbare.



Koka allting i 20 minuter med locken på, halvt om halvt. Smaka av såsen och tillsätt kryddor efter smak. Servera tillsammans med pasta.





Mozarellaosten kan självklart bytas ut mot parmesanost istället.
Och om man vill så kan man ha i en hackad gul lök i tomatsåsen för lite mer smak.

Fräscht vatten

Vet inte om det här har blivit min "craving" under graviditeten, men älskar verkligen vatten. Kallt kallt vatten är ju supergott! Kan inte klara mig utan det. Självklart har jag andra lite onyttiga saker som jag gärna äter (lite oftare än vad jag brukar), men det här med iskallt gott vatten har verkligen blivit min grej.

Senast har jag precis kommit på att om man blandar citron och gurka med iskallt vatten och serverar så är det sjuuukt gott och fräscht! Så här kommer ett litet tips på fräscht vatten som passar utmärkt till middagen om man vill piffa till drycken lite (och inte dricker alkohol till).


2 skivor citron
10 skivor gurka
1,5 liter vatten


Skär citronskivorna i mindre klyftor.
Skär gurkskivorna i halvor.
Häll allt i en tillbringare och toppa med iskallt vatten.
Ställ in i kylen ett litet tag innan servering!



Fetaostgömd lax med potatis och rödbetor rostade i ugn

Söndagsmiddagen igår blev riktigt lyckad så måste bara dela med mig av detta otroligt lätta recept!
Passar perfekt om man har varmluftsugn då både laxen och potatisen ska göras i ugn. Och det bästa av allt med att laga mat i ugn är ju att det tillagar sig själv. Helt perfekt!

4 portionsbitar lax
Salt
Citronpeppar
2 dl creme fraiche
1 bit fetaost
5 st potatis
5 st färska rödbetor
Olivolja
Havssalt
Torkad timjan


Sätt på ugnen på 225 grader (varmluft).
Häll olivolja i en ugnssäker form.
Skär klyftor av potatis (behåll gärna skalet på för en krispigare känsla).
Skala rödbetorna och skär i klyftor.
Lägg i allt i formen och ha på havssalt och torkad timjan efter smak. Jag har på rätt mycket timjan för jag tycker det ger en väldigt god och harmonisk smak (ca 2-3 msk timjan). Ha på rikligt med olivolja och blanda runt väl.
Ställ in i ugnen i mitten.

Smörj ytterligare en ugnssäker form och lägg ut laxbitarna.
Ha på salt och citronpeppar.
Mosa fetaosten och blanda väl med creme fraichen i en skål. Ha i rikligt med citronpeppar (ca 1 msk).
Häll över blandningen över laxbitarna.

När potatisen och rödbetorna börjar få lite färg (efter ca 15 min) flytta ner detta till nedersta nivån i ugnen (ställ dock inte direkt på golvet i ugnen med risk för att bränna vid).
Sänk temperaturen till 200 grader.
Ställ in laxen strax ovanför.
Låt stå ca 15 minuter (dubbelkolla att laxen är genomstekt).




Busenkelt och supergott!


Flygande Jacob med sting

Att göra Flygande Jacob är väldigt enkelt och för många många år sen så bjöd min vän Bea mig på detta recept. En fantastiskt god Flygande Jacob i alldeles egen tappning. Detta har sedan dess blivit en favorit hemma hos oss och vi äter den väldigt ofta. I lördags var det dags igen så passar på att dela med mig av detta underbart goda recept.


1 grillad kyckling
2 bananer
1 burk konserverad och skivad ananas
2 dl creme fraiche (tomat och chili)
2 dl creme fraiche (vanlig)
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
2 krm italiensk salladskrydda
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost
1 dl cashewnötter




Sätt ugnen på 225 grader.
Rensa kycklingen och dela den i bitar. Lägg bitarna i en smord ugnssäker form.
Skiva bananerna och ananas och lägg ovanpå kycklingen.
Strö över cashewnötterna.



Blanda creme fraiche, chilisås och kryddor och bred över blandningen.



Toppa slutligen med osten.



Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.


Servera med ris och en fräsch sallad. Mums!!!



Glad alla hjärtans dag allesammans!


Kladdkakemuffins


Varför inte bjuda din käresta på dessa underbart goda kladdkakemuffins på denna underbara kärleksdag?
Hur enkla som helst att göra och allt är klart på 15 minuter.





100 g margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och bakpulver. Blanda noggrant.
Tillsätt smält margarin och rör ner.
Häll upp i ca 12 st muffinformar.
Ställ in i ugnen.
Grädda 8 min i 200 grader.


Låt svalna något innan servering.


Liten roadtrip kräver väl fika?

Imorgon ska jag ut på en liten roadtrip med svärföräldrarna och visst är väl fika obligatoriskt på en bilfärd?

Så i nuvarande stund bakar jag världens godaste kladdkakemuffins som jag ska överraska med.
Om man gillar kladdkaka kan jag garantera att man kommer att älska dessa godsaker! Till och med smeten är så god så man kan äta hela bunken direkt som den är :P

Svusch in i ugnen...






Receptet kommer strax...

Köttfärssås med vuxen karaktär


Nä, inspirationen slog aldrig till igår så det fick bli köttfärssås. Gjorde dock den annorlunda mot vad jag brukar och gjorde den mer vuxen. Brukar alltid annars göra med ketchup och matlagningsgrädde som största bas, men hittade champinjoner i kylskåpet så tänkte att jag skulle piffa till köttfärssåsen lite och göra den mera "vuxen" (dvs utan massa ketchup och grädde). Och så här blev resultatet:



Kanske inte en fröjd för ögat, men föreställ er att det är massa nyriven parmensanost på toppen och sen en liten basilikakvist. Visst ser det mer aptitlit ut då (och väldigt vuxet) :)
Men ibland får man köra på den lite tråkigare varianten om man inte orkar gå till affären. Men det gäller att ha fantasi så piffar det upp fröjden för ögat också, för det blev väldigt gott så var redan en fröjd för munnen :)


400g köttfärs
1/2 gul lök (finhackad)
7 st champinjoner 
1 burk krossade tomater (med smak av basilika)
1 köttbuljongtärning
1/2 - 1 dl chilisås
Peppar
3-4 tsk paprikapulver
4  tsk torkad timjan
1 dl grädde


I och med att man har köttbuljongen så behövs väldigt lite salt (om ens någon) så nästa gång skulle jag hoppa saltet helt, därför har jag tagit bort det från detta recept.


Servera med nykokt tagliatelle, färsk riven parmesan och en färsk basilika kvist.

Måndagsmiddag?

Sitter just nu och försöker komma på vad jag ska laga till middag ikväll och saknar helt inspiration.
Hade en liten städfejd här hemma tidigare och därefter blev jag helt slut... Så att hitta på något gott och roligt att äta ikväll var visst lite svårare än det brukar. Men har tagit fram köttfärs så något gott med det ska det bli iaf. Får se om jag kan hitta på något skoj eller om det blir nödlösning med köttfärssås :P


Nu är det fredagsmyyyys...

Ännu en ny underbar fredag har kommit och här valkas det fredagsmys.
Den föredetta "fredags-tacosen" har sen ett tag tillbaka försvunnit från oss och vi har ätit lite allt möjligt på fredagar istället. Förra fredagen blev det våfflor. Mums såååå gott det var! Men det är kanske lite väl onyttigt o äta varje fredag. Men det är ju ändå fredagsmys på fredagkvällen så lite onyttig måste man ju få vara :P
Så på kvällens fredagsmeny står det hemmagjord pizza :)



Vi brukar alltid köpa pizzakit från Sarah Lee, men den här gången tänkte vi testa Ica's egna.
På pizzan tänkte vi ha gröna oliver, färska champinjoner, kalkon, ost och röd paprika + oregano.

Grädda 225 grader i 15 minuter.


Voila! Färdig att servera! Perfekt fredagsmys mat, går hur snabbt som helst att göra!
Dock måste jag nog säga att Ica's tomatsås som ingår i pizzakitet var lite tråkig i smaken. Så nästa gång går vi nog tillbaka till Sarah Lee's pizzakit.




Happy Friday allihopa! :)

Tapet

I helgen blir det nog till att åka runt och titta på tapeter till barnrummet.
Vi har en tapet som är vit i grunden med små gröna löv på som är en fondtapet.
Men nu när vi väl ska ha barn så känns det som att det kanske blir lite för mycket färg. I och med att sängen kommer stå där vid väggen där fondtapeten är och vi kommer ha färg på lakan och gosedjur m.m. så känns det som att det kanske blir en hel färgklick där. Har köpt lite lakan nu när det varit rea, och det blev en hel del rosa. O så antar jag att Mysan (som vi har döpt henne till nu när hon ligger i magen) kommer ha en hel del gosedjur i lite olika färger. O sen kommer man väl ha lite saker på väggar o kanske en matta m.m. i någon annan färg. Så är lite rädd att det kommer se ut som någon har slängt ut hela färgpaletten i Mysans rum. Man vill ju att det ska vara ett harmoniskt och mysigt barnrum. Sen förstår jag också att när hon väl har blivit några år så får hon säkert en helt egen vilja och vill säkert ha Barbie eller My Little Pony tapeter o gardiner. Men fram tills dess så vill jag nog inreda barnrummet i lite naturlig och mysig miljö, självklart lite barnsligt också men framför allt mysigt :)  Så funderar på att se om man kan hitta någon snyggmönstrad som går mer i beigt kanske med lite skimmer i... Så i helgen har jag övertalat mannen min att vi ska kika på en tapet till Mysans rum :) Spännande!


Ugnspannkaka - äntligen lyckades jag få till det

Äntligen har jag lyckats med att få till en supergod ugnspannkaka. Har många gånger försökt, men det är alltid något som har blivit lite lite misslyckat. Men i måndags så lyckades jag äntligen få till så att den smakade som jag önskat! :) Resultatet blev supergott så måste ju dela med mig av receptet så att jag inte glömmer bort hur jag gjorde när väl lyckades.





6 ägg
5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2 dl matlagninsgrädde
2 tsk salt
2 tsk rörsocker
1 tsk bakpulver
2 paket bacon


Sätt ugnen på 200 grader.
Skär baconet i små bitar och stek tills den blir knaprig och fått fin färg.
Vispa ihop ägg och vetemjöl till en slät smet.
Vispa ner mjölken (lite i taget).
Blanda slutligen ner salt, rörsocker och bakpulver i smeten och vispa till en smidig smet.

Ta fram en långpanna och smörj den med matfett.
Häll i baconet i botten. Häll smeten över.
Sätt in i ugnen och grädda i 35 minuter.


Servera med hemmagjord lingonsylt och njut!


Har läst att det kan bli ännu bättre om man har fler ägg, så får testa med 8-10 ägg nästa gång för att se om det blev bättre (har dock svårt att föreställa mig det iom att det här blev godaste gången någonsin).

RSS 2.0