Happy Friday!!!

Äntligen fredag, åh vilken härlig känsla. Och ute är det perfekt vinterväder - fantastiskt :)
Har dock ingen aning om vad vi ska äta till middag ikväll, är ju ändå fredag så man vill ju hitta på något lite extra, men saknar inspiration. Ska nog surfa runt lite och se om jag kan komma på något man är sugen på till kvällen. Jag har kommit in lite i en period när jag inte riktigt är sugen på någon speciell mat vilket gör det lite extra svårt att komma på något. Det har väl säkerligen med graviditeten att göra, men vi har börjat med att göra upp en veckomatsedel så man inte behöver fundera så mycket, det gör det hela lite lättare. Dessvärre har vi inte planerat något för fredag kvällen, vilken miss...

Har dock kommit på en sak som jag faktiskt kan tänka mig - våfflor. Det är ju såååå gott, nästan lite barnsligt gott. Var väldigt länge sen man åt det också, så det kanske kan bli det ikväll. Ska surfa runt lite nu o se om jag kan hitta någon annan inspiration till kvällens fredagsmys...


Happy Friday på er allihopa!

Underbar Semifreddo med nutellasmak

Till efterrätt hittade jag ett recept på en semifreddo med nutellasmak som lät väldigt gott.
Och ännu bättre blev det när jag läste att efterrrätten måste stå i frysen några timmar innan servering (gärna över natten). Så redan på fredagen så gjorde vi klart detta och så fick den stå i frysen och var redo att tas fram och serveras :)



Nutella Semifreddo (10 pers)


2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 stor burk Nutella 



Ta fram 3 skålar (rätt så stora).
Separera äggvitorna från gulorna i två olika skålarna.

Vispa äggvitorna tillsammans med 1 msk socker till ett fast skum.
Vispa därefter gulorna med 1 msk socker i en ny skål.
I skål nummer 3 vispas grädden (vispa den inte för hårt, men till lagomt skummig konsistens).


Ta fram en form med löstagbara kanter där 1 marängbotten läggs längst ner.
Den andra marängbotten krossas och blandas försiktigt ihop innehållet i de 3 skålarna.
Ringla ner Nutellan i skålen så att det bildas som ränder i smeten (värm Nutella-burken lite i micron så blir det lättare att ringa ner).


Häll över smeten över marängbotten.


Ställ in i frysen, minst 4 timmar (gärna över natten), och ta fram någon minut innan servering.



Det här var en väldigt uppskattad efterrätt som Niklas till och med tyckte var den absolut godaste efterrätt han någonsin smakat. Så den här kommer jag definitivt laga flera gånger, men först ska den här ta slut (fick kvar en hel del iom att vi gjorde den för 10 personer, men bara var 4. Men det gör ju inget när det var sååååå himla gott). Smaklig efterrätt!


Marinad till rostbiffen

Efter att rostbiffen blivit klar så gjorde jag även en marinad som den fick ligga och gotta sig i så att det skulle bli lite extra smak. Hade läst det tipset på några olika ställen så kändes helt rätt att testa. Och det blev huuuuur gott som helst. Så här kommer receptet på marinaden:

1 dl olivolja
2 msk balsamvinägr
2 msk rörsocker
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 st röd lök (fint fint hackad)
2 dl persilja (färsk och finhackad)


Blanda alla ingredienser och häll över den uppskurna rostbiffen.
Linda in i plastfolie och ställ in i kylen. Låt stå minst 1 timme innan servering.



Jag gjorde även en god sås som serverades till rostbiffen.
Använde den sky som blev kvar i ugnsformen efter att rostbiffen stekts klart i ugnen.
Häll över i en kastrull.
Tillsätt:

2,5 dl balsamvinäger
1 dl farinsocker
0,5 dl vatten


Låt detta koka ihop i en kastrull i ca 5 minuter.

2 dl matlagsningsgrädde
2-3 msk soja
3 msk kalvbuljong
2 msk Maizenamjöl (skickta ner i såsen så att det inte blir klumpar)


Värm upp under ständig omrörning.
Smaka av med salt och peppar.



Servera varm tillsammans med den marinerade rostbiffen.
MUMS FILLIBABBA!



Middagsförberedelser

Imorgon kväll kommer Malin och Danne på middag.
Har tagit fram en rostbiff som jag tänkte mig försöka mig på att tillaga.
Hittade det här receptet som kändes gott:

Rostbiff alá Elka

2dl Olivolja
1dl Tomatpuré
2-4msk Rosépeppar hela
1msk Socker (eget tillägg)
2tsk Medelgrovt salt
4varv Svartpeppar (beroende på kvarn...) ;) Men inte för mycket.

Mortla rosépepparn grovt och blanda rubbet. Torka köttet och häll över blandningen i en kraftig påse, massera sedan varje gång Du går till kylskåpet under ett dygn.

Ta ut köttet någon timme innan ugnen och massera en sista gång, termometer in i mitten och bind köttet så det blir en jämn form. Kläm ut resterande klet på ugnsformen i en klick under köttet. In i ugnen på 125-150grader till termometern piper på 70grader.

Vira in köttet i alufolie och låt vila en timme. Skiva och njut! *MUMS* ;D

Lammstek & skinkstek blir också gott med denna blandning!



Har faktiskt aldrig gjort rostbiff förut så det känns lite läskigt att testa något nytt när man ska ha middagsgäster, men någon gång måste man ju testa. I och med att jag inte är någon köttmänniska så händer det inte så ofta att jag tillagar kött, men nu när det är kallt ute så känns det helt rätt att göra en riktig köttbit som ska stekas lääänge i ugnen. Ska bli spännande o se resultatet, just nu har jag precis lagt in den i kylen efter första massage-passet. Så mera massage nu i ett dygn o sen återstår stekningen imorgon. Återkommer med resultatet.

Ikväll blir det dock något mindre spännande - soldatens ärtsoppa.
Funderade på tacos, men tror inte jag orkar iväg i kylan och handla, så får nog bli en lyxig ärtsoppa till fredagsmyset :)


Trevlig fredag på er allihopa!

Pasta carbonara i restaurangklass

Häromdagen gjorde jag min andra pasta carbonara någonsin. Den första jag gjorde blev inte speciellt lyckad, så har verkligen inte velat försöka igen... Men nu när jag är gravid så känner jag mig ofta sugen på någon krämig pasta, tror att detta kan vara min första craving, fast samtidigt så är det inte så att jag absolut måste ha det utan mer ett sug som kommer ibland. Hur som helst så tänkte jag försöka mig på en pasta carbonara o måste själv säga att den blev otroligt grymt god! Nästan samma klass som när du beställer på restaurang :) Så man kan verkligen säga att jag blev nöjd och kommer definitivt göra om detta flera gånger (och väldigt snart).


Pasta av valfri sort (jag valde vanlig hederlig spaghetti)
2 pkt bacon
1 liten röd lök
Salt
Peppar
3 dl Vispgrädde
1,5 dl riven ost
2 ägg


Koka upp vatten till pastan tillsammans med salt. Tillsätt pastan.


Klipp ner bacon i en stekpanna. Jag använde en wokpanna för att sen kunna få plats med pastan i slutskedet.
Hacka rödlöken i små bitar och häll ner i stekpannan när baconet är klart till hälften.
Tillsätt vispgrädden (man kan även ha i hälften vispgrädde och hälften mjölk om man vill ha den lite lättare) samt den rivna osten och rör runt i stekpannan så att osten löses upp. Ha i rikligt med nymald svartpeppar och salt.


När pastan nästan är färdigkokt ta upp den (ca 1 minut tidigare än du normalt skulle göra) samt skölj den i ett durkslag. Häll ner pastan i stekpannan.


Kläck äggen och separera gulorna från vitorna. Häll i gulorna i stekpannna ovanpå pastan och rör om ordentligt.


Servera med nymalen svartpeppar och riven parmesanost och njut av denna underbart krämiga pasta carbonara! :)  




Hoppas ni gillar den lika mycket som jag gjorde!

Torskfilé under mystiskt täcke

Som utlovat kommer här gårdagens torskrecept som jag hittade på ICA's hemsida. Var ingen superhit, men helt klart godkänt. En bra rätt som gick väldigt snabbt att göra och som var lite "vanlig" i smaken. Citronsåsen var dock jättegod och väldigt fräsch, kan varmt rekommenderas.


1 paket frysta torskfiléer á 400g
4 portioner potatis
Salt
Citronpeppar
25 g smör
3 tsk paprikapulver
1 dl ströbröd
1 dl hackad persilja
1 1/2 dl riven ost
1 citron
3 dl gräddfil
250 g haricots verts


Tina fisken och lägg i en smord ugnssäker form.
Ha på salt och peppar. Jag använder näsan alltid citronpeppar när jag gör fisk, tycker det blir lite godare.

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt paprikapulver, ströbröd, persilja och den rivna osten.
Igår var jag väldigt bekväm och använde fryst hackad persilja, tror det var ett stort misstag som gjorde att smaken inte blev som jag hoppats. Så har ni möjlighet att använda färsk persilja så tror jag att det här receptet vinner på det.
Rör runt så det blir en härligt mystisk gegga som ska läggas ovanpå fisken.



Blanda ihop gräddfil, saften av en halv citron samt salt och citronpeppar i en skål.
Smaka av och ställ in i kylen.


Skiva den andra halvan av citronen och lägg upp på ett litet fat för den som vill ha extra citron till fisken.


Skala och koka sen din potatis.


Sätt in fisken i ugnen, 200 grader ca 15-20 minuter.


Koka upp haricots verts tillsammans med salt i lite vatten i några minuter.
Häll över kallt vatten.




Servera torsken med nypressad potatis, citronsås och haricots verts samt citronklyftor.





Fisk - flipp eller flopp???

När man är gravid är det väldigt viktigt att äta mycket fisk. Det står det om på mängder med ställen, dock har jag även läst att det är varning för gravida kvinnor att äta viss sorts fisk. Så som vanlingt så gäller det att äta nyttigt, men inte se till att det blir skadligt för en. Helt galet vad svårt det ska vara med att äta bra...

Detta har gjort att jag har fått väldigt svårt att laga fisk, för på den här listan som jag läste så stod bland annat lax med, som skulle vara "farligt" för fostret. Så lax som jag så mycket tycker och som vi ätit minst en gång i veckan förut, har nu nästan helt försvunnit från matsedeln. Känner att jag inte riktigt vågar chansa när det kommer till vad som kan vara farligt eller inte för bebisen...

Men trots att lax kan vara farligt och även fast det har varit väldigt mycket skriverier om den stackars torsken, så har vi köpt hem fryst torsk som nu håller på att tillagas.
Vad är egentligen viktigast - att äta bra så att bebisen får i sig allt den behöver? Eller att tänka på en illa behandlad torsk? Idag är valet enkelt - bebisen behöver fisk och ska därför få lite torsk idag. Ber om ursäkt torsken! Om inte receptet blir grymt gott så ska jag se till att det inte blir en vana att skriva upp torsk på veckomatsedeln. (Återkommer senare om receptet blir lyckat)

Godaste Biff Stroganoffen

700g innanlår
1 gul lök
2,5dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2-3 msk kalvbuljong (flytande)
1-2 msk soja
3 msk tomatpuré
1 dl chilisås
1 dl ketchup
Salt, peppar och paprikapulver


Skär köttet i tunna strimlor.
Tärna löken.

Stek löken i smör.
Tillsätt olja och därefter köttet.
Salta, peppra och ha slutligen på paprikapulver.
Stek ihop allt.

När köttet börjar bli klart tillsätt tomatpuré, kalvbuljong och blanda väl.

Tillsätt slutliten creme fracihe, matlagningsgrädde, chilisås, ketchup och soja.
Låt småputtra i ca 10-15 min.


Servera med ris och en god sallad!


Är tillbaka


Nu äntligen har jag fått min dator lagad. Haha, nä skoja bara. Den har varit lagad väldigt länge, men tiden har bara runnit iväg och med allt som händer så har jag inte hunnit med att blogga något. Nu, efter att ännu en jul och nyår är avklarad, så ska jag försöka skriva lite oftare. Gjorde ett jättegott recept igår som jag känner att jag måste skriva ner någonstans så jag inte glömmer bort hur jag gjorde det, så varför inte skriva ner den här i bloggen så har jag den på ett säkert ställe. Även fast jag inte bloggat på länge, så har jag faktiskt varit inne och letat bland mina recept för o göra lite gamla godingar i köket :) Så alldeles strax ska jag fylla på med en jättegod biff stroganoff som jag fick till igår.


RSS 2.0