Fondants a la Gaëtan
Här kommer iaf receptet:
40 g mjukt smör + 2 msk florsocker till formarna
170 g mörk choklad (ca 70%)
125 g rumsvarmt smör
3 ägg
3 äggulor
1 dl socker
5 msk vetemjöl
Börja med att smörja 8-10 små portionsformar (som tål att stå i ugnen) rikligt med smör.
Pudra med siktat florsocker och skaka runt så att det täcker alla kanter.
Häll bort överflödigt socker.
Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en rymlig skål placerad över en mindre kastrull med sjudande vatten.
Lägg i det rumsvarma smöret när chokladen har smält och rör om så det också smälter.
Blanda ner ett ägg i taget och rör om ordentligt.
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.
Vänd ner detta i chokladsmeten.
Sikta sist ner mjölet och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
Fyll formarna till 3/4.
Täck över formarna med plastfolie och ställ in i ugnen över natten (max 1 dygn).

Grädda bakelserna strax innan servering i 180 grader.
6-7 minuter om man använt metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar.
"Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska tvärtom serveras helt rinniga inuti."
Stjälp upp dem på tallrikar och servera dem nygräddade och varma. Vi serverade dem med glass, men man kan även ha vispad grädde samt några färska bär eller en god bärsås.
Sikta gärna över lite florsocker för ett lite lyxigare känsla för ögat :)

Och nu har ni ett jättegott recept till fredagsmysets dessert :)
Men som sagt - håll koll på bakelserna så att det bildas lite mer yta runt kakan, annars blir den som våran som bara rinner ut helt o hållet...
Tacopaj till fredagsmyset
Har tröttnat lite på vanlig tacos, men tacopaj (som vi gör allt för sällan) har jag långt ifrån tröttnat på. Och vad passar bättre till fredagsmyset än tacos i någon form. Så denna fredag blev det tacopaj för hela slanten.
Här kommer mitt bästa recept på tacopaj.
Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g margarin
3 msk vatten
Salt
Nyp ihop ingredienserna med fingrarna i en bunke tills det bildats en deg.

Lägg ut pajdegen i en pajform och se till så att den täcker kanterna.
Nagga degen i botten och ställ in i kylen ca 30 minuter.
TIPS! Klä kanterna med aliminiumfolie så att de inte sjunker ihop när den ska förgräddas.

Förgrädda pajdegen 10 minuter i 225 grader i ugnen.
Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacomix
1 dl vatten
7-8 hackade feferonis
Stek köttfärs och lök i en stekpanna.

Häll i tacomixen och vatten och låt puttra på hög värme tills vattnet har försvunnit.
Ha i feferonisarna och blanda om.
Häll blandningen i det färdiggräddade pajskalet.
TIPS! Om ni vill ha lite mildare smak på färsblandningen så använd peperoni istället för feferoni.
Topping:
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
3-4 hackade tomater
Riven ost
Hacka tomaterna i små tärningar.
Blanda samman alla ingredienserna till toppingen (förutom osten).
Häll toppingen över färsblandningen som fyllt pajdegen.
Garnera med riven ost och några skivor tomater eller rödlök.
Ställ in i ugnen på 225 grader i 15 minuter.

Servera med en god sallad och kanske lite tacosås.

Om ni inte redan bestämt vad ni ska ha till nästkommande fredagsmys så rekommenderar jag detta varmt :)
Vårfint
Till fredagsmyset i helgen så ommöblerade jag lite hemma så att vi fick lite vårfint på vardagsrumsbordet.
En vårblomma som äntligen börjat ta sig, har nu finfina rosa små blommor, tillsammans med två små ljuslyktor i fattigmanssilver (kallar man det verkligen så förresten?). Tillsammans blev detta jättefint på bordet :)
Ny favoritsallad
Här kommer det busenkla receptet:
Blandad sallad (från en sån där smidig färdig påse)
Tomater
Gurka
Fetaost (eller mozarellaost)
Smörstekta brödbitar
Olivolja
Balsamvinäger
Blanda salladen med tomat, gurka och fetaost.
Skär något gott bröd i små fyrkanter och stek i stekpanna med mycket smör.
Häll brödbitarna över salladen.
Ringla över lite olivolja och balsamvinäger.
Klart att servera!

Fredags myyyyssss :)
Ikväll ska här lagas tacopaj hade jag tänkt och sen tänkte jag faktiskt lyxa till det med att göra någon god efterrätt. Har hittat 3 kokböcker på bokrean, så ska slå en massa i dem under dagen för att se om jag kan bestämma mig för ett recep. Det är svårt när man har så mycket gott att välja mellan.
Dessa kokböcker var det som jag köpte:



Det är så härligt när bokrean drar igång och man kan fynda härliga kokböcker till riktigt braiga priser. Känns nästan som man tjänat pengar när man lyckats göra sådana fynd. O sen så var det ju oxå Internationella Kvinnodagen igår, så det här ser jag som 3 små extra presenter till mig på IK dagen :)
Ny god bea...
I helgen när inspirationen på lördagsmiddag var lite trög så bestämde vi oss för att köpa färdiggrillad kyckling, göra lite sallad och råsteka potatis. Hittade även en liten nyhet i mathyllan när vi var o handlade. Nämligen den här godingen:
Tillsammans med våra andra ingredienser blev det här verkligen supergott!
För er som inte har testat Ica's Selection Bearnaise med smak av Tre Peppar så rekommenderar både jag och mannen den väldigt varmt. Var sjukt god! Kommer definitivt bli ett måste till grillningen i sommar!
Här kommer en liten bild på hur middagen komponerades.
Mums! Längtar redan efter när grillen äntligen kan tas fram så att man får inta den här goda bean med riktigt hemgrillat. Yummi!
Äntligen har jag hittat tapeten...
Inte för att den vi har idag är ful på något sätt, men den här är lite tjejigare och modernare men utan att vara för pluttignuttig eller barnslig. Ska kolla runt lite om man kan hitta den till något bra pris på nätet. Annars får det bli en sväng till den lokala färghandeln på torget för o gynna dem med en beställning. Är ju iofs bara en fondvägg i ett rätt så litet rum, så det blir ingen storbeställning. Men det känns alltid lite roligare o köpa saker från sina lokala handlare och stödja dem, istället för att åka till någon storaffär (om det inte är superstor skillnad i priset).
Här kommer ett litet smakprov på hur den perfekta barnrumstapeten (just nu) ser ut:

Supergod mangokyckling
1 grillad kyckling (fungerar också bra att ha kycklingfiléer)
1 purjolök
Smör till stekning
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
2 msk soja
1 tärning hönsbuljong
1 dl vatten
Sambal oelek enl smak (obs! väldigt stark)
1 stor röd paprika
1,5 dl Mango Chutney Original
Färsk el frysta mangobitar (jag använde frysta)
Stek kycklingen och tillsätt sedan hönsbuljong och vatten.
Låt småputtra i ca 5 minuter.
Tillsätt soja och sambal oelek. Låt puttra ytterligare 5 min.
Skär purjolök och paprika och lägg i grytan.
Tillsätt creme fraiche och matlagningsgrädde samt mango chutney och låt koka ihop i ca 10 min.
Smaka av om mer soja eller mango chuteny eller sambal oelek behövs.
Precis innan grytan är klar tillsätts mangon, detta för att mangon endast ska bli varm, värms den för länge så är det risk för att den får en "slajmig" konsistens.
Servera med ris och eventuellt sallad. MUMS!!!!

Det nästan två år för mig att testa detta recept, men nu när jag väl gjort det så kommer det definitivt bli en favorit här hemma. Var såååå gott!
Ugnsgratinerad fisk under medelhavstäcke
500 g fryst fisk (vi använda Alaskan Pollock)
2 msk olivolja
1 zucchini
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 ask cocktailtomater
1 kruka färsk basilika
100 g fetaost
1 dl torrostade mandlar (vi valde bort detta, men kan tänka mig att mandlarna gör att man blir lite mättare :))
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med lite olivolja och placera den tinade fisken ovanpå.
Skär zucchinin i små bitar, hacka löken och vitlöken. Stek löken i 5 minuter. Tillsätt zucchinin och när den mjuknat, tomater, basilika, salt och peppar.
Lägg toppingen på fisken och smula över fetaost och mandlar.
Gratinera i 20 minuter i nedre delen av ugnen
Servera med ris eller bulgur!

Fredag - igen
Har slarvat lite med matlagning i veckan, men har lyckats göra två nya recept (en fisk och en kyckling) som blev riktigt lyckade. Så alldeles strax lägger jag ut de recepten och hoppas att ni ska bli inspirerade och testa. Som fredagsmiddag rekommenderar jag kycklingen. Fisken var god, men lite för nyttig för fredagsmyset kan jag tycka :P
Trevlig helg på er!