Fondants a la Gaëtan
Här kommer iaf receptet:
40 g mjukt smör + 2 msk florsocker till formarna
170 g mörk choklad (ca 70%)
125 g rumsvarmt smör
3 ägg
3 äggulor
1 dl socker
5 msk vetemjöl
Börja med att smörja 8-10 små portionsformar (som tål att stå i ugnen) rikligt med smör.
Pudra med siktat florsocker och skaka runt så att det täcker alla kanter.
Häll bort överflödigt socker.
Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en rymlig skål placerad över en mindre kastrull med sjudande vatten.
Lägg i det rumsvarma smöret när chokladen har smält och rör om så det också smälter.
Blanda ner ett ägg i taget och rör om ordentligt.
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.
Vänd ner detta i chokladsmeten.
Sikta sist ner mjölet och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
Fyll formarna till 3/4.
Täck över formarna med plastfolie och ställ in i ugnen över natten (max 1 dygn).

Grädda bakelserna strax innan servering i 180 grader.
6-7 minuter om man använt metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar.
"Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska tvärtom serveras helt rinniga inuti."
Stjälp upp dem på tallrikar och servera dem nygräddade och varma. Vi serverade dem med glass, men man kan även ha vispad grädde samt några färska bär eller en god bärsås.
Sikta gärna över lite florsocker för ett lite lyxigare känsla för ögat :)

Och nu har ni ett jättegott recept till fredagsmysets dessert :)
Men som sagt - håll koll på bakelserna så att det bildas lite mer yta runt kakan, annars blir den som våran som bara rinner ut helt o hållet...
Tacopaj till fredagsmyset
Har tröttnat lite på vanlig tacos, men tacopaj (som vi gör allt för sällan) har jag långt ifrån tröttnat på. Och vad passar bättre till fredagsmyset än tacos i någon form. Så denna fredag blev det tacopaj för hela slanten.
Här kommer mitt bästa recept på tacopaj.
Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g margarin
3 msk vatten
Salt
Nyp ihop ingredienserna med fingrarna i en bunke tills det bildats en deg.

Lägg ut pajdegen i en pajform och se till så att den täcker kanterna.
Nagga degen i botten och ställ in i kylen ca 30 minuter.
TIPS! Klä kanterna med aliminiumfolie så att de inte sjunker ihop när den ska förgräddas.

Förgrädda pajdegen 10 minuter i 225 grader i ugnen.
Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacomix
1 dl vatten
7-8 hackade feferonis
Stek köttfärs och lök i en stekpanna.

Häll i tacomixen och vatten och låt puttra på hög värme tills vattnet har försvunnit.
Ha i feferonisarna och blanda om.
Häll blandningen i det färdiggräddade pajskalet.
TIPS! Om ni vill ha lite mildare smak på färsblandningen så använd peperoni istället för feferoni.
Topping:
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
3-4 hackade tomater
Riven ost
Hacka tomaterna i små tärningar.
Blanda samman alla ingredienserna till toppingen (förutom osten).
Häll toppingen över färsblandningen som fyllt pajdegen.
Garnera med riven ost och några skivor tomater eller rödlök.
Ställ in i ugnen på 225 grader i 15 minuter.

Servera med en god sallad och kanske lite tacosås.

Om ni inte redan bestämt vad ni ska ha till nästkommande fredagsmys så rekommenderar jag detta varmt :)
Vårfint
Till fredagsmyset i helgen så ommöblerade jag lite hemma så att vi fick lite vårfint på vardagsrumsbordet.
En vårblomma som äntligen börjat ta sig, har nu finfina rosa små blommor, tillsammans med två små ljuslyktor i fattigmanssilver (kallar man det verkligen så förresten?). Tillsammans blev detta jättefint på bordet :)
Ny favoritsallad
Här kommer det busenkla receptet:
Blandad sallad (från en sån där smidig färdig påse)
Tomater
Gurka
Fetaost (eller mozarellaost)
Smörstekta brödbitar
Olivolja
Balsamvinäger
Blanda salladen med tomat, gurka och fetaost.
Skär något gott bröd i små fyrkanter och stek i stekpanna med mycket smör.
Häll brödbitarna över salladen.
Ringla över lite olivolja och balsamvinäger.
Klart att servera!

Fredags myyyyssss :)
Ikväll ska här lagas tacopaj hade jag tänkt och sen tänkte jag faktiskt lyxa till det med att göra någon god efterrätt. Har hittat 3 kokböcker på bokrean, så ska slå en massa i dem under dagen för att se om jag kan bestämma mig för ett recep. Det är svårt när man har så mycket gott att välja mellan.
Dessa kokböcker var det som jag köpte:



Det är så härligt när bokrean drar igång och man kan fynda härliga kokböcker till riktigt braiga priser. Känns nästan som man tjänat pengar när man lyckats göra sådana fynd. O sen så var det ju oxå Internationella Kvinnodagen igår, så det här ser jag som 3 små extra presenter till mig på IK dagen :)
Ny god bea...
I helgen när inspirationen på lördagsmiddag var lite trög så bestämde vi oss för att köpa färdiggrillad kyckling, göra lite sallad och råsteka potatis. Hittade även en liten nyhet i mathyllan när vi var o handlade. Nämligen den här godingen:
Tillsammans med våra andra ingredienser blev det här verkligen supergott!
För er som inte har testat Ica's Selection Bearnaise med smak av Tre Peppar så rekommenderar både jag och mannen den väldigt varmt. Var sjukt god! Kommer definitivt bli ett måste till grillningen i sommar!
Här kommer en liten bild på hur middagen komponerades.
Mums! Längtar redan efter när grillen äntligen kan tas fram så att man får inta den här goda bean med riktigt hemgrillat. Yummi!
Äntligen har jag hittat tapeten...
Inte för att den vi har idag är ful på något sätt, men den här är lite tjejigare och modernare men utan att vara för pluttignuttig eller barnslig. Ska kolla runt lite om man kan hitta den till något bra pris på nätet. Annars får det bli en sväng till den lokala färghandeln på torget för o gynna dem med en beställning. Är ju iofs bara en fondvägg i ett rätt så litet rum, så det blir ingen storbeställning. Men det känns alltid lite roligare o köpa saker från sina lokala handlare och stödja dem, istället för att åka till någon storaffär (om det inte är superstor skillnad i priset).
Här kommer ett litet smakprov på hur den perfekta barnrumstapeten (just nu) ser ut:

Supergod mangokyckling
1 grillad kyckling (fungerar också bra att ha kycklingfiléer)
1 purjolök
Smör till stekning
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
2 msk soja
1 tärning hönsbuljong
1 dl vatten
Sambal oelek enl smak (obs! väldigt stark)
1 stor röd paprika
1,5 dl Mango Chutney Original
Färsk el frysta mangobitar (jag använde frysta)
Stek kycklingen och tillsätt sedan hönsbuljong och vatten.
Låt småputtra i ca 5 minuter.
Tillsätt soja och sambal oelek. Låt puttra ytterligare 5 min.
Skär purjolök och paprika och lägg i grytan.
Tillsätt creme fraiche och matlagningsgrädde samt mango chutney och låt koka ihop i ca 10 min.
Smaka av om mer soja eller mango chuteny eller sambal oelek behövs.
Precis innan grytan är klar tillsätts mangon, detta för att mangon endast ska bli varm, värms den för länge så är det risk för att den får en "slajmig" konsistens.
Servera med ris och eventuellt sallad. MUMS!!!!

Det nästan två år för mig att testa detta recept, men nu när jag väl gjort det så kommer det definitivt bli en favorit här hemma. Var såååå gott!
Ugnsgratinerad fisk under medelhavstäcke
500 g fryst fisk (vi använda Alaskan Pollock)
2 msk olivolja
1 zucchini
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 ask cocktailtomater
1 kruka färsk basilika
100 g fetaost
1 dl torrostade mandlar (vi valde bort detta, men kan tänka mig att mandlarna gör att man blir lite mättare :))
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med lite olivolja och placera den tinade fisken ovanpå.
Skär zucchinin i små bitar, hacka löken och vitlöken. Stek löken i 5 minuter. Tillsätt zucchinin och när den mjuknat, tomater, basilika, salt och peppar.
Lägg toppingen på fisken och smula över fetaost och mandlar.
Gratinera i 20 minuter i nedre delen av ugnen
Servera med ris eller bulgur!

Fredag - igen
Har slarvat lite med matlagning i veckan, men har lyckats göra två nya recept (en fisk och en kyckling) som blev riktigt lyckade. Så alldeles strax lägger jag ut de recepten och hoppas att ni ska bli inspirerade och testa. Som fredagsmiddag rekommenderar jag kycklingen. Fisken var god, men lite för nyttig för fredagsmyset kan jag tycka :P
Trevlig helg på er!
Lördagslunch - fyllda baguetter
Hur ofta är det man får den lyxen - hemmagjorda fyllda baguetter?! Här hemma har det aldrig hänt förut. Så ännu en anledning till att baka egna baguetter till fredagsmyset, då blir ju lördagslunchen extra lyxig.
Vi fyllde baguetterna med sallad, tomat, gurka och laxröra eller skagenröra. Mums så gott!
Hade bara fattats att det var sommar så man kunde äta den utomhus för att få den perfekta känslan.
Enda lilla nackdelen med att göra denna rätt själv (och inte köpa fyllda baguetter på Sandy´s eller liknande) är att det blir grymt kladdigt o äta den hemmagjorda varianten. Så nästa gång ska jag nog slå in dem ordentligt i papper så att alla ingredienser håller sig i baugetten och inte hamnar i knäet. Men grymt gott var det. Här kommer en bild på resultatet.

Observera att på bilden visas bara en halv baguette. Så för den hungrige (typ gravida jag) så blev det två sådana som gick ner, visserligen var jag proppmätt och fick verkligen kämpa i mig sista tuggorna, men är det gott så går det ju även ner :)
Baguette
Verkligen busenkelt recept som jag rekommenderar varmt till dem som har tid innan räkfrossan börjar.
Enkelt recept som ger ett väldigt gott resultat, dessvärre blev de kanske inte så snygga men det var ju ändå första gången jag bakade baugetter så är inte allt för hård gällande utseendet denna gång. Får läsa på mer till nästa gång så de blir lite snyggare.
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl special (vanligt vetemjöl fungerar också, men använder man special så blir brödet lite fluffigare)
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37°.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite (någon msk) till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Jag snurrade lite på baguetterna vilket blev väldigt bra när de var färdiggräddade. Ser lite trevligare ut då tror jag.
Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Före jäsning

Efter jäsning

Sätt ugnen på 275°. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.

Fredagsmys med räkfrossa
Köpte sallad, räkor, gurka, tomat, lätt majonäs, skagenröra och laxröra.
Till detta serverades hemmagjorda baugetter och bubbelvatten. Mums så gott det var!
Blir definitivt en repris snart av detta, men tills dess så kan man ju kika på denna bild och suktas :)
Så för er som inte hade räkfrossa i fredags, rekommenderar jag det varmt till nästkommande fredag (som kommer till oss snabbare än vi anar).

Prinsessans namn
Lilla prinsessan blir nu "Härtiginnan av Östergötland" och namnet blev:
Estelle Silvia Eva Mary
Åh så gulligt, men samtidigt lite oväntat :)
Själv hade jag hoppats på Louise, men men... Kanske får bli till min egen lilla bebis :P
Happy Friday!
O så för att inte glömma nämna att Sverige har fått en ny liten prinsessa :)
På kvällens meny står det räkfrossa. Funderar på att överraska här hemma med hemmagjord baugette, men har ingen aning om hur svårt (eller lätt) det är att baka en baugette. Ska snurra runt lite på nätet och så om jag hittar något hyfsat recept som verkar gott, men inte för avancerat.
